AKTUÁLNĚ
Novinky DebiQue 30.10. 13:15

Zebra okienko - první díl

Zebra okienko je späť. Dlho sa nepritrafilo nič také, čo by podľa mnňa stálo za zmienku. Žiadne kontroverzie ani zvláštnosti. Našťastie nemohlo to trvať dlho, a tak tu je článok o dvoch situáciách, ktoré sa týkajú pravidiel.


Penalty pri extra pointoch

V zápase levov na pôde sokolov sa na konci zápasu stalo hneď niekoľko zaujímavých vecí. Falcons prehrávali o dva body a boli v redzone Lions, približne minútku pred koncom zápasu, keď už Lions nemali timeout aby zastavili hodiny a ešte dostali loptu do svojich rúk. Stačilo aby Falcons urobili všetko správne. V tomto prípade to znamenalo, čo najviac sa priblížiť k endzone a skórovať field goalom za 3 body. No lenže oni skórovali TD. Získali tak vedenie o 4 body, následne ešte dvojbodovou konverziou posunuli vedenie na 6 bodov. Samozrejme toto nič nemenilo na fakte, že Lions stačilo v poslednej minúte skórovať TD a akýmkoľvek extra bodom zvíťaziť. To sa aj stalo, lenže Lions si situáciu sami skomplikovali 15 yardovou penaltou a nevedomosťou pravidiel.


Tá nevedomosť spočíva v tom, ako sa uplatňujú trestné yardy pri pokusoch na extra body. Pred pár sezónami sa totiž jednobodový pokus po TD posunul z 2 yardovej línie na 15 yardov, dvojbodový pokus ale ostal na 2 yardoch. Penalty počas týchto pokusov by ale mohli spôsobiť poriadny chaos. Napríklad v prípade 2 bodového pokusu by sa obrana dopustila napríklad offside. Lopta by sa posunula "half a distance to the goal" na jedno yardovú líniu. Ešte raz by si to zopakovali, takže lopta by bola na pol yardovej línii. Následný false start útoku by posunul útok o 5 yardov dozadu, čiže na 5 a pol yardu od endzony. Tu si to samozrejme útok rozmyslí a pôjde len kopať za 1 bod. Ako ale uplatniť penaltu? Spomenúť si na predchádzajúce penalty, čiže dva krat za 5 yardov proti obrane a potom 5 yardov proti utoku, čiže kopať z 10 yardov? Alebo uplatniť len yardové tresty ako predtým, čiže 15 - 1 - 0,5 + 5 = 18,5? Čiže posun o 13 yardov. Tento druhý spôsob vyzerá najspravodlivejšie, akurát ak by útok najprv skúšal kop, pri ktorom by obrana spôsobila offside a kopať by sa malo z 10 yardov, posunúť o 13 yardov dopredu sa nedá.


Pravidlá preto uplatnenie trestných yardov pri zmene spôsobu ako zahrať pokus o extra bod zjednodušili na poslednú penaltu. Pravidlo 11, Sekcia 3, Článok 3 totiž hovorí, že ak výsledkom faulu je opakovanie pokusu, penalta sa uplatní od miesta, kde sa zahrávalo, alebo z yardovej línie druhého spôsobu zahrávania pokusu o extra body. Takže ak ide útok zahrávať pokus za 2 body a dopustí sa false startu, opakovaný pokus bude buď za dva body zo 7 yardovej línie, alebo za jeden bod z 20 yardovej línie. Ak by útok zahrával kop za jeden bod a obrana by sa dopustila offside, pokus by sa opakoval z 10 yardov, alebo by útok skúsil dvojbodový pokus a penalta by sa uplatnila z 2 yardovej línie, čiže posun na 1 yard. A v tom našom príklade vyššie bude útok zahrávať buď pokus za 2 body z 5 a pol yardov, alebo kop za 1 bod z 20 yardov.


Lenže Lions dostali 15 yardovú penaltu za nešportové správanie, a pokus za 1 bod sa zahrával z 30 yardovej línie (teda v podstate kopali dlhý 47 yardový FG). Ten našťastie pre nich premenili. Mohli si to však uľahčiť. Mohli zahrávať pokus za 2 body zo 17 yardovej línie. Áno komentátori aj diváci by sa išli zblázniť, čo je to za kravinu. Pred zahratím tohoto pokusu by spôsobili false start. Následná 5 yardová penalta by sa uplatnila buď z 17 yardov ak by išli znovu skúšať za 2 bodu alebo (!!!) z 15 yardovej línie ak by išli kopnúť za jeden bod. Takže si ten pokus mohli skrátiť o 10 yardov. Pravdepodobnosť výhry by si tak významne zvýšili.


Catch Rule - zas a znova

Kto pozeral Titánov doma proti Oceliarom, istotne ho zaujala situácia na začiatku druhej štvrtiny, kedy rookie receiver Steelers stratil loptu po prijatí krátkej prihrávky od Big Bena. Keď si to človek pozrie v normálnej rýchlosti, prirodzená reakcia je, že išlo o jasnú nekompletnú prihrávku. Síce to vyzeralo, akoby Big Ben loptu iba podával dopredu, v skutočnosti ju hodil pár centimetrov dopredu, takže išlo o prihrávku. Tú mu však prakticky okamžite vyrazil obranca Titans, preto by človek prirodzene povedal, že malo ísť o nekompletnú prihrávku.


Lenže nie tak rýchlo. Na spomalenom zábere bolo jasne vidieť, že Claypool loptu zachytil, keď mal jednu nohu na zemi, druhá noha sa dotkla zeme o zlomok sekundy neskôr, a keďže bol v plnom behu, tak tretí krok nasledoval o ďalší zlomok sekundy. Strata lopty prišla hneď potom. Keďže nové pravidlo o kompletnej prihávke považuje prihrávku za kompletnú, keď receiver vykoná futbalový pohyb, akým je napríklad aj tretí krok, tak prihrávka teda bola kompletná a po porade rozhodcov bez použitia replay správne posúdený fumble. Úprimne som prekvapený, že to dokázali posúdiť správne, lebo to bolo fakt tesné.


Situáciu si môžete pozrieť napríklad aj tu.

https://youtu.be/CELEWXW1H_c?t=1580


Na dnes všetko, ak vás nejaká situácia zaujme, tak mi kľudne napíšte do vlákna na fóre.

https://nfl.cz/forum/vlanko/11/zebra-okienko

Sdílejte na sociálních sítích

DebiQue

https://www.facebook.com/BaltimoreRavensSKCZ/

Zobrazit profil

Napsat komentář

Pro přidání komentáře se prosím přihlašte

Komentáře ke článku

  • Kamba
    4. listopadu 2020 01:44

    Wow, ty penalty u extra pointů jsou pořádná divočina 😲

  • FunThomas DB9
    3. listopadu 2020 10:03

    Už sa teším na Zebraa okienko 2 a rozbor fumble - nefumble Bears-Saints

  • 12palcu
    30. října 2020 15:06

    Zajímala by mě jak je přesně popsána DPI, komentátoři často uvádějí, že pokud se bránící hráč neotočí na bálón a brání příjemci v zachycení míče, řekněme i tím, že ho lechce kontaktuje před tím než míč přiletí, mělo by se jednat o jasnou DPI. Je to takto nějak skutečně popsáno v pravidlech. Jedná se mi o situaci z konce zápasu Bengals-Browns, kdy při hail mary Burrowa se pokouší o catch Tee Higgins a obránce Joseph evidentně neotočen ho atakuje před přijetím míče. Dalo se to posoudit jako DPI???

  • pedrito
    30. října 2020 14:32

    velice ocenujem navrat tejto rubriky ale teda vybral si si hodne zapeklitu situaciu hned na uvod s tymi penaltami. akoze povazujem sa za ne uplneho idiota ale musel som to dva razy precitat a pomaly aby som sa zorientoval.
    diky kazdopadne

  • Brano
    30. října 2020 15:05

    Nie si sam :D mne to skoro odpalilo mozog :D

  • DebiQue
    30. října 2020 19:29

    No ono je to práve kvôli tej komplikovanosti to zjednodušili :D ale dá sa to využiť :D

  • FunThomas DB9
    3. listopadu 2020 10:05

    K tejto téme na napadla jedna hláška ktorú som počul od Sama Trnku.
    Aký je najhlúpejší štát v USA - D-illinois